Старт з вокзалу м. Дубно

Протяжність маршруту: 45 км
Орієнтовний час подолання основного маршруту: 4-5 годин чистого часу за виключенням зупинок.
Особливості маршруту: частина маршруту проходить по трасі міжміського сполучення із пожвавленим рухом легкових авто та вантажівок.
Харчування та вода: по дорозі криниці, сільські магазини або м. Дубно.

Старт з м. Дубно. Добирання до залізничної станції та повернення дизелем/елекричкою. Розклад приміських поїздів наведено в кінці маршруту. Підготовлені велосипедисти за бажанням можуть дістатись до м. Дубно і назад самостійно на велосипеді.

Від вокзалу зовсім близько, за 5 км, знаходиться Тараканівський форт. Він побудований у 1890 р., був вершиною інженерної думки та знахідкою воєнної архітектури. Форт має форму ромба зі сторонами до 240 метрів. Зовні він оточений глибоким ровом із земляними валами, укріпленими потужними стінами. У центральній частині форту зведена двоповерхова казарма, до якої ведуть чотири підземні ходи. Споруда дуже цікава та багатогранна, хоча й знаходиться в аварійному стані. Тому будьте обережні, досліджуючи місцеві підземелля (беріть з собою ліхтарик).

Після форту, прямуючи до Дубно, розташований мурал Тараканова.

Концепція муралу. «ПАРТНЕРСТВО ЗАРАДИ СТАЛОГО РОЗВИТКУ». «Композиція розкриває нам момент подолання умовного бар’єру задля співпраці та розвитку. Одна зі сторін майбутнього симбіозу робить перші кроки на зустріч вдосконаленню, долаючи страх змін, що довгий час був «закоркований» разом з нею в тісному просторі застояності та консерватизму». Автор муралу Віталій Brat (Рівне).

Мурал має доповнену реальність. Необхідно запустити мобільний додаток «AR murals» і навести камеру на зображення. Ви одразу побачите анімацію. Завантажити додаток можна з Google Play або AppStore.Детальна інструкція.

Далі, підїжджаючи до центра Дубно, варто ознайомитись з Луцькою брамою. Це фортифікаційна споруда, що виконувала функцію захисту підступів до міських брам. Вона була споруджена 1623 р., від брами до Дубенського замку тягнулися підземелля. Зараз будівля в досить занедбаному стані. Її поступово реставрують. Споруд такого типу в Україні лише дві. В Дубно та Острозі.

Прямуючи до центру міста знаходиться мурал Дубно.

Концепція муралу. «МИР, СПРАВЕДЛИВІСТЬ ТА СИЛЬНІ ІНСТИТУТИ». «Соловей як символ незайманого ніким і нічим права на життя, який твердо стоїть на невербальній, показаній візуально опорі правосуддя, та зустрічає черговий-перший світанок, в місті з багатовіковою історією над Іквою. Опора показана масивною, аби її непорушність лишалась цілісною і недоторканою як валун. Могутність міста окреслена схематичними мурами замку, аби лиходій не проник до солов'я, бо соловей – це цілісний збираний символ правди та права». Автор муралу Anton Akey (Рівне).


Мурал має доповнену реальність. Необхідно запустити мобільний додаток «AR murals» і навести камеру на зображення. Ви одразу побачите анімацію. Завантажити додаток можна з Google Play або AppStore.Детальна інструкція.

За декілька хвилин їзди від муралу знаходиться замок князів Острозьких XV ст. Він один із найстаріших замків України, який до цього часу несе у собі риси середньовіччя. Дубенський замок ніколи не був узятий приступом. Тут можна сфотографуватись на мурах замку, відвідати повноцінну музейну експозицію і навіть відвідати камеру для катувань.

На виїзді з Дубно - парк дерев’яних скульптур - унікальна алея фігур відомих українців, казкових героїв та історичних діячів, які створив місцевий майстер.

Далі мурал в с.Привільне. Село порадує мандрівників гарною природою та гарним освітнім середовищем.


Концепція муралу. «МІЦНЕ ЗДОРОВ'Я І БЛАГОПОЛУЧЧЯ». «Кров – це універсальна, унікальна та геніально спроектована транспортна система організму, яка не тільки постачає кожну клітину життєво необхідними речовинами включно з киснем, але і забирає непотрібні та навіть шкідливі для клітин сполуки і виводить їх геть. Її маршрут умовно вказаний – це шлях, по якому пливуть, біжать і видряпуються на гору маленькі елементи. Бічна частина – це «життя в голові», психічне здоров’я. Третя стіна – це готовність до руху спортивного». Авторка муралу Богдана Давидюк.

Мурал має доповнену реальність. Необхідно запустити мобільний додаток «AR murals» і навести камеру на зображення. Ви одразу побачите анімацію. Завантажити додаток можна з Google Play або AppStore.Детальна інструкція.

І атмосферний шкільний автобус, перероблений під ігровий клас з книжками та настільними іграми.

Маршрут на Google Maps

Завантажити маршрут в форматі GPX

Доїзд залізницею

З Києва і назад:

Виїзд з Києва поїздом Лисичанськ-Ужгород в 22:47 Приїзд в Дубно в 05:42. 7 годин на відвідування 3 муралів (Маршрут 35 км). В 13:34 електричка до Здолбунова. Прибуття туди в 14:31. Там пересадка в поїзд Рівне-Миколаїв в 15:40. (Є година на відвідування муралу в Здолбунові)

з Луцька і назад:

З Луцька до Здолбунова. Виїзд в 04:26. Прибуття в 07.07. (є дві години на відвідування мурала в Здолбунові)Далі електричка Здолбунів-Львів, виїзд в 09:30. Прибуття в Дубно о 10:22. Назад електричкою Львів Рівне. Старт з Дубно 18.26, в Здолбунові в 19.01. Звідти до Луцька електричкою в 20:40. В Луцьку 23:14.

З Рівного до Дубна виїзд в 6-45 (Бронювати квитки потрібно за декілька днів)

З Дубно до Рівного, виїзд в 18-46 (крім суботи, бронювати квитки потрібно за декілька днів).

З Здолбунова до Дубно 9-30, 13-12, 18-05, 21-12

З Дубно до Здолбунова 13-34, 16-46, 21-35

Актуальний розклад руху поїздів знаходиться на сайті Укрзалізниці www.uz.gov.ua

До Дубна і назад можна дістатися своїм ходом, по трасі Київ- Чоп з Рівного (45 км) або трасою M-19 з Луцька (55 км)