фото: Богдан Слутий

Учасниця першої мистецької резиденції Contemporary Art Rivnе Дар`я Пугачова просить депутатів та голову Рівненської міської ради виділити кошти на реконструкцію фонтану “Дюймовочка”, який знаходиться у парку Шевченка.

Відповідна петиція з'явилася сьогодні, 13 жовтня, на сайті Рівненської міської ради:

https://rivnerada.gov.ua/petitions/view-petition/6713

Нагадаємо, що в рамках резиденції Contemporary Art Rivnе , 27-28 серпня, у фонтані «Дюймовочка» відбувся перформанс Дар`ї Пугачової «Я прокинусь тоді коли цей фонтан буде наповнено» на підтримку реконструкції фонтанів у Рівному.

Перформанс був реалізований в рамках першої у Рівному мистецької резиденції Contemporary Art Rivnе, яка відбулася за ініціативи ГО «Платформа взаємодій «Простір» у співпраці з Національним університетом водного господарства та природокористування за підтримки Українського культурного фонду.

За два дні перформансу організатори зібрали 300 анкет, в яких рівняни ділилися своїми спогадами про «Дюймовочку» та висловлювали думки майбутнє фонтану.

фото: Юлія Друктейніте

Під час перформансу я весь час перебуватиму у фонтані. Мій образ (комбінезон золотого кольору) нагадує дюймовочку. Сон як алегорія стану, в якому зараз знаходиться фонтан. Спускаючись у фонтан, ми символічно повертаємось у дитинство. Тоді фонтани були місцем для ігор та мрій. Ми згадуємо минуле, щоб усвідомити свої прагнення і уявити майбутнє. Кожен, хто спускається в фонтан – художник. Художник у широкому сенсі це той, хто може змінювати реальність. Я хочу, щоб мешканці міста відчули в собі цю силу і стали активними творцями змін. Перформанс – це процес, і сам процес уже є результатом.

фото: Елена Рабкина

Я провела у фонтані два дні. В той час коли я спала, мешканці міста могли спуститись у фонтан і “наповнити” його: прочитати казку, заспівати пісню, принести об’єкт, заповнити анкету щодо стану фонтанів або взаємодіяти зі мною. Фонтан перетворився на сцену і місце обговорення його майбутнього. В кінці другого дня стіни фонтану були повністю вкриті малюнками. Коли я прокинулась, то побачила зовсім інше середовище –– завдяки рівнянам у фонтан повернулось життя”,- розповідає авторка петиції, мисткиня Дар`я Пугачова.

Для того, аби петицію розглянув міський голова Рівного вона повинна набрати 250 голосів. Усі бажаючі рівняни, які досягли 18-річчя, можуть підтримати петицію проголосувавши за неї на сайті Рівненської міської ради. Збір підписів триватиме до 27.11.2021.